Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбувся форум «Шлях гідності: Захист прав людини в умовах воєнного стану в Донецькій та Луганській областях»

Дата: 20.06.2024 11:53
Кількість переглядів: 54

Відбувся форум «Шлях гідності: Захист прав людини в умовах воєнного стану в Донецькій та Луганській областях», на якому було презентовано щорічну доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини. Представив її Дмитро Михальов – Уповноважений з прав людини в Донецькій та Луганській області.

Цього року особлива увага буде приділена питанням додержання прав осіб, постраждалих внаслідок військової агресії російської федерації проти України.

Одна з тематичних панельних дискусій відбулась за участі заступника голови Донецької облдержадміністрації Олександра Шевченка. Участь в форумі також взяла перший заступник голови райдержадміністрації Вікторія Набокова.

У доповіді була представлена статистика звернень із кожного регіону України. За словами Уповноваженого, у 2023 році до нього надійшло понад 95 тис. звернень. Їх кількість зросла вдвічі у порівнянні з попереднім роком. Ключовими категоріями заявників у 2023 році були члени родин військовослужбовців, ВПО, представники родини в інтересах третьої особи, військовослужбовці та особи з інвалідністю.

Серед заявників найчастіше звертаються члени родин військовослужбовців (48%), ВПО (25%), представники родин в інтересах третьої особи (10,5%).

Також Уповноваженим ВРУ з прав людини було проведено моніторинг діяльності 833 військово-лікарських комісій (ВЛК) по всій території країни. Найчастіше фіксували наступні порушення:

- недостатню кількість посад затребуваних спеціалістів;

- відсутність або недостатність у лікарів цивільних лікувальних закладів досвіду у встановленні причинного зв'язку хвороб та поранень, отриманих у бойових умовах;

- недотримання начальниками медичних служб військових частин порядку запису на проходження ВЛК через е-чергу.

Так, для оптимізації роботи Офіс Омбудсмена регулярно надає пропозиції та рекомендації відповідним структурам. Також нині працює розгалужена система регіональних представництв. Продовжується робота на міжнародному рівні, Зокрема, Уповноважений ВРУ з прав людини взяв участь у міжнародній зустрічі на Мальті з реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського. Наголошено на поверненні депортованих та примусово переміщених дітей, безумовне звільнення незаконно утримуваних цивільних осіб, звільнення військовополонених.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування