Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує

Дата: 04.08.2023 01:38
Кількість переглядів: 97

Сказ - що варто знати і як уберегтися

 

     У зв’язку з активними бойовими діями в Донецькій області на території громад значно зросла чисельність домашніх тварин, що стали безпритульними, збільшується чисельність диких тварин, які проникають в населені пункти, ховаючись від обстрілів та в пошуках їжі. Існує висока ймовірність знаходження серед них тварин, хворих на сказ, відповідно зростають ризики виникнення осередків сказу серед безпритульних свійських тварин, що в свою чергу посилює небезпеку захворювання на сказ серед населення.
Сказ — особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене вірусом сказу, що вражає центральну нервову систему і закінчується смертю.


     Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів. Серед свійських тварин особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі; в останні роки збільшилась роль котів, які нерідко мають спільні з лисицями території лову мишей, досить часто хворіють на сказ також сільськогосподарськітварини.

 

Симптоми сказу


     У людини інкубаційний період сказу (проміжок часу від зараження до клінічних проявів хвороби), як правило, триває від 7 днів до 3 місяців та залежить від наступних факторів: місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом), кількості й активності вірусу, що потрапив у рану, віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. 

Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

 

Перша медична допомога після укусу


       Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря! 

Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення.

Коли лікар недоступний, рану необхідно ретельно промити протягом щонайменше 15 хв. мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці, краї обробити 70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду, що нейтралізують вірус, накласти стерильну пов’язку.

Після цього неодмінно зверніться за кваліфікованою медичною допомогою в травматологічний пункт для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень  

 

Лікування сказу


       У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини.


Профілактика сказу


       Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.


Для профілактики сказу необхідно:


•    регулярно вакцинувати свійських тварин тадиких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);


• уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
•не торкатися диких чи безпритульних тварин;


•      не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);


•    виконувати правила утримання тварин.


     Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.


 Що робити із твариною, підозрілою на сказ


     Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом десяти днів, у жодному разі їх не вбивати!

      

Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування