Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Методи знезараження води в побутових умовах

Дата: 13.06.2022 13:49
Кількість переглядів: 328

В умовах агресії рф проти України частина населення позбавлена доступу до чистої питної води.

 

Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду.

 

У таких умовах люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою. Тому важливо її очистити самостійно в домашніх умовах. Як це зробити — розповідає Міністерство охорони здоров'я України.

 

Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом.

  1. Для цього потрібно набрати половину або ? об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  2. Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття.
  3. Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні. Далі можна приступати до її знезараження. 

Методи знезараження води:

  • Кип’ятіння. Найнадійніший спосіб. Кип’ятити воду необхідно мінімум 10 хвилин, після чого відстояти її та обережно злити, не збовтавши осад.
  • Таблетки для знезараження води. Зазвичай вони містять активний хлор. Достатньо кількох пігулок та 30-60 хвилин очікування – і можете пити.
  • Активоване вугілля. Прибирає неприємний запах, незначні домішки та шкідливі речовини. Знезараження триває 8 годин. Для очищення літру води потрібно замотати в марлю чи іншу тканину 5 подрібнених таблеток.
  • Марганцівка. 1-2 грами на літр води. Розчин має стати блідо-рожевого коліру. Воду потрібно відстояти пів години, потім акуратно процідити, залишивши осад на дні.
  • Спиртовий розчин йоду (у крайньому випадку, якщо іншого виходу немає). 3-4 краплі на літр води. Почекайте півгодини – годину перед споживанням. Вода матиме характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Особам з ураженою щитоподібною залозою краще не ризикувати з цим методом.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування