Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Володимир Зеленський на зустрічі лідерів держав Joint Expeditionary Force представив своє бачення, як можна зупинити російську агресію

Дата: 15.03.2022 17:41
Кількість переглядів: 258

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у форматі відеоконференції в зустрічі представників держав – членів Joint Expeditionary Force під головуванням Прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. У межах заходу Глава Української держави представив своє бачення того, як можна зупинити російську агресію та забезпечити стійкий мир на Європейському континенті.

Передусім Президент подякував державам – партнерам України за підтримку та допомогу, яку вони надають.

«Наші люди пам'ятатимуть завжди, хто прийшов на допомогу в найскладніший час для нашої держави», – зауважив він.

Володимир Зеленський зробив акцент на тому, що світ потребує нових гарантій безпеки, адже старі довели свою неефективність.

«Російське вторгнення в Україну зруйнувало все, на чому трималася безпека в нашому регіоні і, впевнений, міжнародна безпека. Вагу організацій, на які ми всі сподівалися. Силу міжнародних конвенцій. Поставило під сумнів і наймогутніший альянс світу – НАТО», – наголосив Президент України.

За його словами, НАТО досі не наважилося закрити українське небо для російських ракет і літаків, і війська РФ продовжують бомбардувати мирні українські міста та вбивати людей, підривати житлові будинки, лікарні, школи.

Тож, як зауважив Глава держави, у країн Європи, особливо тих, що межують із Росією, зараз немає впевненості в тому, що Альянс не побоїться відреагувати, якщо до них прилетять ракети та літаки РФ. Адже російські державні пропагандисти вже прямо говорять про те, що війна проти України – це лише початок, що будуть і інші країни Європи. Цього не заперечують і в Кремлі.

«Наголошуємо: нам потрібні нові формати взаємодії, нова рішучість. І якщо ми не можемо увійти у «відкриті двері» НАТО, то ми маємо співпрацювати з такими спільнотами, які нам допомагатимуть. Як, наприклад, ваша. І мати окремі гарантії. Ми б хотіли мати надійні гарантії, які спрацюють для нас. А отже, і для вас», – заявив Президент України.

«Ми запропонували шлях для того, щоб Україна могла захистити своє небо і своїх людей самостійно. Я хотів би, щоб усі почули це, а особливо ті країни, які мають кордони з Росією. І ми робимо все, щоб отримати літаки. Щоб отримати протиповітряну оборону», – додав він.

Також Глава Української держави наголосив на необхідності посилення санкційного тиску на Росію, допоки її агресивна риторика та наміри не зміняться.

За його словами, багато світових компаній попри запровадження жорстких санкцій проти РФ досі не пішли з російського ринку. Деякі, заявивши, що пішли, насправді просто вичікують, чим усе закінчиться і коли можна буде повернутися.

«Жодного міжнародного механізму впливу на корпорації на сьогодні немає. Якщо вони ігнорують кров, світ нічого не може зробити. І це навіть тоді, коли триває найстрашніша війна з часів Другої світової. Це потрібно вирішувати. Вирішувати зараз. Поки Росія не пішла далі. Санкційна політика має бути такою, щоб навіть подумати про війну ніхто не міг. Питання не тільки в Росії – питання в майбутньому: що ще може бути», – акцентував Володимир Зеленський.

На його переконання, потрібна заборона для флоту РФ користуватися світовими портами, повне відключення російських банків від SWIFT, визнання Росії державою-терористом, а також ембарго на будь-яку торгівлю з РФ.

«Ми наголошуємо: це потрібно для нас, але це потрібно й для вас. Для всього світу, для миру в Україні, у Європі», – сказав Президент і подякував Великій Британії та кожній країні, яка зайняла моральну позицію.

Глава Української держави наголосив, що «російську військову машину» ще можна спинити, щоб зупинити вбивство людей і, найголовніше, – руйнування демократій.

«Я думаю, ми всі знаємо цю практику й ці трагедії: ракети та бомби, гвинтокрили й танки, диверсанти та кібератаки – усе, що є в арсеналі сьогоднішньої Росії. Усе буде спрямовано проти Європи, якщо Україна не витримає. Тому я дуже вас прошу: допомагайте собі через те, що допомагаєте нам. Ви знаєте, якої зброї ми потребуємо. Ви знаєте, яких засобів захисту ми потребуємо. Ви знаєте, що нам життєво необхідні літаки. Без ваших зусиль нам було б украй складно. Я вам вдячний. Але зрозумійте: ми потребуємо ще», – зазначив Володимир Зеленський.

Він розповів, що українські захисники захоплюють російську техніку на полі бою та знову відправляють її проти ворога, а також використовують стару радянську техніку, яка не працювала десятки років. Однак цього замало, адже, за статистикою, на один український танк припадає 100 російських, а на одного українського військового – до 30 солдатів сил окупанта.

«Тому ми дуже хочемо, щоб ви нам допомогли. Я впевнений, що ви зможете збільшити обсяг і відчуєте, як це посилить ваш захист, вашу безпеку разом з нашою. Це зробить стабільним мир не тільки у нас, а й у ваших країнах», – переконаний Президент України.

Володимир Зеленський висловився за зміцнення антивоєнної коаліції та наголосив, що наша сила – у швидких діях і солідарності.

«Наша сила – у правді. Вона на нашому боці. Ми можемо зупинити війну з Росією, щоб настав мир, якого так прагнуть українці. Мир, якого так прагне світ», – резюмував Володимир Зеленський.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування