Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Запроваджено карантинний режим по повитиці польовій на окремих територіях Лиманської міської територіальної громади

Дата: 28.12.2021 11:25
Кількість переглядів: 382

Розпорядженням голови Краматорської райдержадміністрації запроваджено карантинний режим по повитиці польовій на окремих територіях Лиманської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області.

Нагадуємо:

повитиця – рослина-паразит, що вражає конюшину, люцерну, горох, сочевицю, сою, вику, буряк, моркву, картоплю, капусту, гарбуз, кавун і деякі види бур’янів. Коли ви чуєте вирази «корінь повитиць» і «листя повитиць» – це, вочевидь, якась плутанина, тому що карантинні повитиці не мають ні листя, ні коріння. Вони складаються зі шнуро- або ниткоподібного стебла жовтуватого, червонуватого або зеленувато-жовтого відтінку, яке обвивається навколо рослини, проникає в його тканини своїми гаусторіями-присосками і п'є зі своєї жертви соки. Уражені повитицями рослини неможливо врятувати, тому вони підлягають знищенню. Науковці визначили, що паразит-повитиці здатен знаходити свою жертву по запаху. Дрібні білі, рожеві або зелені квітки повитиць діаметром від 2 до 7 мм зібрані в кулясті суцвіття, плід є коробочкою з чотирма або двома округлими насінинами неправильної форми з шорсткою губчастою поверхнею. Перебуваючи в ґрунті, вони зберігають прорісність до 10 років і не гинуть навіть при проходженні через шлунково-кишковий тракт тварин. Повитиці вміють маскувати своє насіння, роблячи його схожим на насіння окупованих нею рослин, і ви ризикуєте власноруч посадити навесні разом із квітами або зеленню цей злісний бур'ян. Повитиці швидко розростаються, охоплюючи цілі масиви культури: одна насінина цього паразита може утворити осередок ураження діаметром до 6 м², а високий тургорний тиск у стеблах дозволяє обривкам повитиць не в'янути упродовж кількох днів. Заражені повитицями трави погано сохнуть, їх уражає цвіль, вони втрачають поживність і можуть стати причиною захворювання, а іноді навіть загибелі худоби. Повитиці переносять вірусні інфекції. До того ж вони містять алкалоїди, які можуть служити причиною отруєння великої рогатої худоби та коней. Як боротися з повитицями ? Велике значення в боротьбі з повитицями мають профілактичні заходи. Насамперед це стосується передпосівної обробки насіння, оскільки дуже часто існує ймовірність того, що воно засмічене повитицями. У місцях, де спостерігається найбільша кількість повитиць, необхідно скосити всі рослини до того, як повитиці зацвітуть, а після того, як усе скошене підсохне, його слід спалити: на жаль, знищити повитиці можна тільки разом із рослиною, яку вони окупували, оскільки розділити їх неможливо. 

Як знищити повитиці за допомогою хімпрепаратів? Звільнену від рослин ділянку можна обробити сумішшю аміачної селітри і сульфату амонію з ефірами й етилгексиловими солями, але якщо на ділянці щось зростає, то ці рослини загинуть разом із повитицями. Гербіциди швидше справляються з молодими повитицями, але тільки-но на бур'яні з'являються квітки, він стає набагато стійкішим до хімічних препаратів. І ще: гербіциди активніше діють на вологу рослину, тому обробляти ними бур'ян потрібно після рясного поливання або дощу. Ґрунтові гербіциди Рейтар, Зенкор Ліквід, Гезагард та інші препарати подібної дії добре справляються з повитицями на картоплі, томатах і перці. Моркву рятують від бур'яну сумішшю гербіцидів Рейтар і Стомп. Гарні результати в боротьбі з бур'яном показав швейцарський препарат Тітус і японський пестицид Тарга. Однак позитивного ефекту можна домогтися, лише використовуючи водночас профілактичні, агротехнічні та хімічні заходи боротьби з повитицями.  На жаль, народними засобами від повитиць не позбутися, тому краще не витрачати часу на спроби, а протидіяти паразиту всіма можливими засобами боротьби, про які  вам розповіли.

#краматорська_рда #краматорськ_інфо



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування