Як запобігти отруєння грибами
Наразі до лісів по гриби направляється багато громадян, проте кожен грибник має розуміти, що гриби, це не тільки смачна їжа, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Тому нагадуємо про необхідність бути обережними при зборі й вживанні грибів в їжу та надаємо коротку пам’ятку з основних причин отруєння грибами:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Не збирайте гриби:
• якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
• поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
• невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
• з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
• "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
Не ризикуйте! Пам`ятайте, ціна такого ризику - життя!