Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Від чого залежить розмір допомоги за лікарняними?

Дата: 30.11.2022 10:07
Кількість переглядів: 116

Фонд соціального страхування України опікується 11 мільйонами працюючих українців, кожен з яких має право на компенсацію втраченого заробітку в разі хвороби, травми, догляду за хворими рідними та в інших страхових випадках.

Від чого залежить розмір допомоги за лікарняними?

● Допомога по тимчасовій втраті працездатності покликана компенсувати втрачений заробіток. Тож її розмір залежить від середньоденної заробітної плати конкретного працівника та тривалості його страхового стажу.

● Лікарняні виплачуються застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:
50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;
60% – страховий стаж від 3 до 5 років;
70% – страховий стаж від 5 до 8 років;
100% – страховий стаж понад 8 років.

● Однак для деяких застрахованих осіб ФССУ оплачує лікарняні в розмірі 100% незалежно від тривалості стажу. Це особи, які мають пільги відповідно до законодавства, наприклад:
◦ віднесені до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
◦ один з батьків або особа, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;
◦ ветерани війни, постраждалі учасники Революції Гідності та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
◦ особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»;
◦ донори, які мають право на пільгу, передбачену статтею 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», та інші.

● Окрема норма також діє для працівників або гіг-спеціалістів, які є резидентами Дія Сіті. Для них розмір лікарняних залежить від суми заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, незалежно від страхового стажу.

● А в разі самоізоляції від COVID-19 лікарняні оплачуються в розмірі 50% середнього доходу незалежно від стажу. Виняток – медичні працівники, для яких Фонд оплачує самоізоляцію в розмірі 100% середньої заробітної плати, а також резиденти Дія Сіті, для яких допомога розраховується відповідно до норми вище.

● Оперативна інформація про стан фінансування лікарняних оновлюється у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування