Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хаб для переселенців, релоковані заклади освіти, художня виставка: як Донеччина поглиблює співпрацю з Хмельниччиною

Дата: 09.09.2022 15:54
Кількість переглядів: 173

З метою поглиблення співпраці у соціальній, культурній та освітній сферах в умовах військової агресії представники Донецької облдержадміністрації на чолі з заступницею голови Донецької ОДА Юлією Костюніною здійснили візит у Хмельницьку область, де знайшли прихисток чимало евакуйованих мешканців Донеччини.

Вчора, під час зустрічі з заступниками голови Хмельницьої облдержадміністрації Володимиром Юр'євим та Володимиром Біликом були обговорені найбільш гострі питання та виклики, пов'язані з війною, з якими щоденно доводиться мати справу органам влади. Юлія Костюніна окреслила основні проблемні питання, що виникають у зв'язку з необхідністю евакуації мешканців області та ознайомила із досвідом співпраці задля їх вирішення з іншими регіонами України.

Хмельницька область зараз готується до прийому нової хвилі ВПО напередодні холодів. В її громадах є чітке розуміння, яку кількість людей та за яких умов можна розмістити у кожній з них, а загалом Хмельниччина має близько 17 тисяч ліжкомісць для тих вимушених переселенців, які можуть прибути найближчим часом. В цій області готуються прийняти і людей, які потребують особливої турботи - підопічних інтернатів та пансіонатів, в тому числі і маломобільних та осіб з інвалідністю.

Обговорювалось і питання релокації закладів освіти та основні проблеми, що пов'язані із організацією в них навчального процесу.

- Хмельниччина гостинно відчинила двері та прийняла наших людей, наші заклади, зокрема освітянські. Сьогодні завдяки цьому студенти Маріупольського будівельного та Бахмутського коледжу культури і мистецтв змогли розпочати навчання у змішаному режимі. Це дуже важливо, бо в Донецькій області такої можливості немає, а багато спеціальностей потребують обов'язкових практичних офлайн занять, - наголосила Юлія Костюніна. - Це чудовий приклад синергії, адже релоковані сюди заклади дали роботу для місцевих фахівців, які уже допомагають навчати нашу молодь. Маємо також і місцевих студентів, які цьогоріч вступили до наших закладів. Це ще один поштовх, щоб ламати усталені стереотипи, і продемонструвати, що наша нація сьогодні згуртована як ніколи. Ми пройшли самоідентифікацію і чітко розуміємо, що ми - українці, що Україна - це наша Батьківщина, і ми готові захищати її до останнього подиху.

Вчора ж делегація з Донеччини відвідала виставку Донецького обласного художнього музею "Схід: рівень свободи", яка експонується у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Побували й у Хмельницькому політехнічному фаховому коледжі НУ "Львівська політехніка", де виділено аудиторії для Маріупольского будівельного фахового коледжу. Тут поспілкувалися зі студентами, які переїхали на Хмельниччину та навчаються очно, і тими, що долучаються до навчання онлайн. Оглянули також і гуртожиток закладу.

Зустріч із студентами Горлівського інституту іноземних мов пройшла в гуртожитку Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Наразі понад тридцять студентів внз з Донеччини проживають тут та мають можливість долучатися до своїх занять на базі академії.

Завітали й до майбутнього хабу для підтримки переміщених осіб Донеччини  - гуманітарного центру для мешканців Донецької області у Хмельницькому «Донеччина Хаб».  де поспілкувалися з його організаторами та волонтерами і ознайомилися з умовами, які створені для допомоги переселенцям.

А сьогодні делегація завітала до Кам’янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв, де з нового навчального року базується Бахмутський фаховий коледж культури і мистецтв ім. І.Карабиця, у якому пройшла церемонія посвячення першокурсників у студенти.

Джерело: Донецька обласна державна адміністрація



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування