Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Марина Лазебна закликала Європарламент зробити заяву про засудження злочинних дій російської федерації проти дітей України

Дата: 30.06.2022 14:05
Кількість переглядів: 373

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, виступила на заході Європарламенту, присвяченому боротьбі з порушеннями прав дітей. Вона поінформувала про численні злочини та порушення прав дітей російською федерацією, яка розв’язала неспровоковану загарбницьку війну на знищення проти Ураїни.

«З початку широкомасштабної війни від дій російських військ загинули або поранені близько тисячі дітей. Але це дані лише про документально зафіксовані випадки. Реальні цифри значно більші, адже повної інформації про смерті дітей в окупованих містах немає.

російські військові застосовують фізичне та сексуальне насильство проти дітей як метод ведення війни для залякування, помсти чи “покарання” цивільних на окупованих територіях.

Більше 4 мільйонів українських дітей були змушені покинути свої домівки, рятуючись від воєнних дій. Це більше, ніж населення деяких країн Європи», - прокоментувала вона.

Міністр повідомила, що за повідомленнями міністерства оборони росії, вони перемістили в рф більше 300 тисяч українських дітей з початку широкомасштабного вторгнення.

«Насильницьке переміщення українських дітей до росії є актом геноциду згідно зі Статтею II Конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього, яка була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 9 грудня 1948 року, і яку ратифікували 149 країн світу!

Тому я закликаю всі країни світу визнати цю війну актом геноциду, росію – країною-терористом, а також перейти від слів до діла та зупинити цілеспрямоване знищення цілої нації в 21 столітті в центрі Європи, поки ми захищаємо право на майбутнє для своїх і ваших дітей. Адже якщо агресор буде бачити, що можна безкарно вбивати, то він точно піде далі», - наголосила Марина Лазебна.

Міністр поінформувала, що Україна разом з 6 країнами ЄС вже звернулись зі спільною відкритою заявою про засудження злочинних дій російської федерації проти дітей України до Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, Верховного комісара ООН з прав людини, Спеціального доповідача ООН з питань продажу та сексуальної експлуатації дітей, Комітету з прав дитини ООН, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та міжнародної спільноти.

У відкритій заяві країни засуджують наміри російської федерації спростити усиновлення громадянами росії насильно вивезених з України дітей та закликають невідкладно протидіяти таким намірам країни-агресора.

«Конвенція ООН про права дитини (1989), Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей (1980), а також Гаазька конвенція (1996) зобов’язують країни боротись з незаконним переміщенням та неповерненням дітей з-за кордону.

Відтак ми закликаємо міжнародне співтовариство припинити протиправні дії російської федерації, як держави-агресора, забезпечити її повну відповідальність за такі дії, захистити права дітей, вимушено переміщених на її територію з України.

Українські діти, які постраждали від воєнного вторгнення російської федерації в Україну, мають возз’єднатись зі своїми родичами, повернутись до України у відносно безпечні місця або переміститись до інших держав, які не є агресорами.

І я прошу Європарламент зробити відповідну заяву, яка стане інструментом для боротьби з незаконним переміщенням українських дітей до росії та незаконним усиновленням таких дітей, а також допоможе притягнути агресора до відповідальності», - наголосила Марина Лазебна.

Джерело: Міністерство соціальної політики України



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування