Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кожній дитині потрібна родина. Роз’яснення щодо створення ДБСТ та прийомної сім’ї

Дата: 31.01.2022 15:51
Кількість переглядів: 371

На жаль, сьогодні є чимало сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, насамперед сім’ї, де батьки з певних причин (через тривалу хворобу, інвалідність, малозабезпеченість) не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною; сім’ї де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків; сім’ї, в яких діти відібрані за рішенням суду тощо.

Держава законодавчо гарантує право дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на сімейне виховання шляхом розвитку сімейних форм їх влаштування. А саме: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), патронатні сім’ї.
 
Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть добровільно за плату на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.
 
Прийомна сім'я – сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
 
Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування перебувають у прийомній сім'ї або у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.
 
Батьки-вихователі, прийомні батьки є законними представниками дітей-сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування, несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей.
 
Патронатна сім'я – це тимчасова родина для дитини, яка опинилась в складних життєвих обставинах. Тобто такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім'ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію. Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї – до 3-х місяців (в окремих випадках – до 6 місяців). За цей час органи опіки та піклування повинні провести роботу з батьками дитини та визначити, де їй буде краще, при цьому можливість повернути дитину до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю.
 
Якщо ви не байдужі, а ваше серце сповнене добра та любові, якщо ви бажаєте подарувати своє тепло та ласку дитині-сироті або дитині, позбавленій батьківського піклування і подарувати їй справжню родину, запрошуємо Вас на співбесіду до служби у справах дітей Краматорської райдержадміністрації за адресою: Донецька область, м. Краматорськ, бульвар Машинобудівників, 37, кабінет 119.


 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування