Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Офіційне працевлаштування - соціальний захист працівника

Дата: 25.01.2022 15:38
Кількість переглядів: 337

Офіційне працевлаштування гарантує працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки та лікарняні, мінімальні гарантії оплати праці та інші передбачені трудовим законодавством належні умови праці, правові, економічні, соціальні гарантії. Всього цього позбавлені працівники, які працюють неофіційно.

Що потрібно знати при працевлаштуванні на роботу?

Порядок кадрових дій при прийнятті на роботу є важливим, оскільки, перш за все, від цих дій залежить, чи приймають працівника на роботу офіційно.

  • При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.
  • Роботодавець зі свого боку видає наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та повідомляє територіальні податкові органи про прийняття на роботу працівника.

Важливо! Також з працівником може укладатися письмовий трудовий договір Проте необхідно знати, що видача наказу (розпорядження) про прийняття є все одно обов'язковою. З даним документом працівника ознайомлюють під підпис і він зберігається в особовій справі. Рекомендуємо відразу робити копію наказу або його фото. 

При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки.

Як працівнику перевірити сплату ЄСВ роботодавцем: інструкція

Іноді трапляються ситуації, коли самі працівники не знають, що вони неофіційно працевлаштовані, адже при прийомі на роботу подали всі необхідні документи, трудову книжку. Даний факт випадково виявляється, коли працівник звільняється, а в його трудовій книжці відсутній запис про роботу, або коли перевіряє сплату роботодавцем єдиного соціального внеску.

Важливо! Рекомендуємо час від часу перевіряти сплату ЄСВ роботодавцем, щоб бути впевненими, що даний внесок сплачується регулярно і там відсутня заборгованість.

За допомогою порталу Пенсійного фонду України, в якому можна отримати інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків сплачених до ПФУ та розмір заробітної плати, а також подати заявку на отримання пенсії (при досягненні відповідного віку та страхового стажу) та одержати витяг з Реєстру застрахованих осіб (https://www.pfu.gov.ua/).

Куди звертатись неофіційно працевлаштованому працівнику, якщо його права порушують:

  • Звернення до роботодавця

Скласти письмове звернення/заяву на ім’я директора підприємства, у якому зазначити про конкретні факти порушення трудових прав, в чому вони полягають. За можливості зареєструйте дану заяву на підприємстві. А також обов’язково відправте це звернення рекомендованим листом, чеки про відправку зберігайте. Якщо є офіційна електронна пошта також можна надіслати нею. 

Важливо! Якщо немає можливості звернутися до юриста для фахового написання такої заяви із посиланнями на норми законодавства, відповідальності, то потрібно відправити хоча би звернення із вказаними фактами порушень, у разі чого це буде доказом того, що ви звертались задля врегулювання ситуації. 

  • Звернення до Державної служби з питань праці

Працівник може подати електронне звернення шляхом заповнення форми. Також є можливість підготувати письмове звернення та відправити рекомендованим листом на адресу Державної служби з питань праці, яка знаходиться у області, де працює працівник. 

Важливо! До кола завдань та повноважень Держпраці не входить зобов’язати роботодавця чи змусити його одразу оформити працівника офіційно, проте за результатами інспекційного відвідування буде складено припис про усунення порушень та притягнення до відповідальності. Дані дії можуть стати поштовхом до припинення правопорушень і відновлення порушених прав або ж таке звернення буде ще одним доказом того, що порушуються трудові права і це можна використати у разі необхідності в суді.

  • Звернення до суду

Звернутися до суду із позовною заявою. У такому разі предметом позову буде встановлення факту перебування у трудових відносинах. Також є можливість вимагати нарахування та сплати єдиного соціального внеску за період роботи.   

Важливо! Потрібно зауважити, що цей перелік дій є узагальненим, оскільки кожна ситуація може супроводжуватися певними індивідуальними обставинами та фактами. У будь-якому випадку, якщо особа неофіційно працевлаштована потрібно зібрати якомога більше доказів цього. Це можуть бути фотографії з робочого місця, свідчення колег, докази виконання тієї чи іншої роботи в рамках трудової  діяльності тощо.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування