Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та COVID-сертифікат: у чому різниця

Дата: 26.10.2021 14:39
Кількість переглядів: 179

Що таке Міжнародне свідоцтво про вакцинацію і як його отримати
 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію — це паперовий документ, який можна отримати у лікаря, що проводив щеплення, чи у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19.

У свідоцтві зазначено назву вакцини, її виробника, номер серії, кількість отриманих доз та дату щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад. Міжнародне свідоцтво діє в країнах, уряди яких зобов'язалися дотримуватись Міжнародних медико-санітарних правил. Інформацію про  перелік країн, які визнають міжнародне свідоцтво про вакцинацію, можна знайти на вебсайті https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ . Перед поїздкою рекомендуємо також уточнювати цю інформацію на офіційних сайтах міністерств внутрішніх справ цільової та транзитних країн.

Підставою для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію є повний курс вакцинації. 

Термін дії — 365 днів.

Інформація щодо заповнення міжнародного свідоцтва про вакцинацію доступна за посиланням https://youtu.be/k8l1S_G8NFY

Що таке COVID-сертифікат і як його отримати

COVID-сертифікат — це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг Дія або в мобільному додатку «Дія». Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, і тому існує: 

«Жовтий» СOVID-сертифікат — підтверджує  факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати.

 «Зелений» COVID-сертифікат — підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє  365 календарних днів від дати останнього щеплення. Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двох доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac.

COVID-сертифікати можуть бути як внутрішніми, так і міжнародними

Внутрішні, відповідно до назви, діють тільки в Україні.
Міжнародні є чинними як всередині країни, так і за кордоном.

Наприклад, з міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43 країн та користуватися ним для відвідування публічних заходів, кафе, кінотеатрів тощо. Це країни, які увійшли до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС, список учасників якої розширюється щомісяця. Їх можна перевірити за цим посиланням https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en

В Україні внутрішнім та міжнародним COVID-сертифікатом можна користуватися рівноправно. Але, щоб користуватися міжнародним, потрібно мати при собі також паспортний документ.

COVID-сертифікат можна не лише показувати зі смартфона, а і роздрукувати. Зробити це можливо самостійно за допомогою порталу державних послуг «Дія»https://id.diia.gov.ua/
Тут потрібно спершу зареєструватись, вказуючи свій мейл та телефон, потім замовити послугу «COVID-сертифікат», зачекати від 15 хвилин до кількох годин, поки документ буде створено, потім завантажити файл у форматі pdf. Його можна роздрукувати чорним на білому папері і пред'являти в такій формі або завантажити в телефон і показувати з екрану.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування