Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги юридичних осіб! Спливає термін подання документів про структуру власності та кінцевих бенефіціарів

Дата: 04.10.2021 15:00
Кількість переглядів: 202

11 жовтня 2021 року в Україні завершується кампанія з оновлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яка триває з 11 липня 2021 року.

Законом України від 06 грудня 2019 року № 361-ІХ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та зобов’язано юридичних осіб встановлювати кінцевого бенефіціарного власника та мати структуру власності.

08 червня 2021 року за № 768/36390 Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», який опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» 11 червня 2021 року. Наказ про структуру власності набув чинності через місяць із дня його опублікування, тобто з 11 липня 2021 року.

Питання розкриття бенефіціарів стосується всіх, хто здійснює фінансові операції та кого немає у спеціальному переліку звільнених від обов’язку розкриття інформації, а саме:

  • політичні партії та їх структурні утворення;
  • професійні та творчі спілки та їхні об’єднання;
  • організації роботодавців та їхніх об’єднань;
  • адвокатські об’єднання;
  • торгово-промислові палати;
  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків;
  • релігійні організації;
  • державні органи місцевого самоврядування, їхні асоціації;
  • державні та комунальні підприємства, установи, організації.

На ФОП вимога розкриття бенефіціарів не поширюється.

Юридичним особам (за виключенням громадських формувань) необхідно подати документи з відомостями про бенефіціарів:

  •  державному реєстратору через центр надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП), або
  •  державному чи приватному нотаріусу, який здійснює надання послуг зі здійснення реєстраційних дій та внесення інформації до Єдиного державного реєстру.

У випадку якщо юридична особа є громадським формуванням (організацією), то документи, які містять відомості про бенефіціарів, потрібно подати до відповідного територіального управління Міністерства юстиції України. Можна напряму звернутися до територіального управління Міністерства юстиції України, або подати документи з відомостями про бенефіціарів до ЦНАП, у разі якщо такий ЦНАП за місцезнаходженням заявника (місті чи іншому населеному пункті) уповноважений здійснювати прийняття документів громадських формувань для подальшого направлення до територіального управління Мінюсту України.

Подання відомостей про бенефіціарів відбуватиметься у 2 етапи: первинне подання відомостей та щорічне підтвердження. Усі юридичні особи, що зареєстровані до 28 квітня 2020 року, повинні подати документи держреєстратору до 10 жовтня 2021 року. Від 11 липня 2021 року ці відомості стають невіддільним складником документів, на підставі яких здійснюватимуть держреєстрацію суб’єкта господарювання. У майбутньому ці відомості необхідно підтверджувати щороку.

За неподання або несвоєчасне подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність передбачено штраф від 17000 до 51000 грн.

Звертаємо увагу, що 8 жовтня – останній робочий день для подання відповідних документів.

#краматорськ_рда #краматорськ_інфо



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування