Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вітаємо з Днем українського кіно

Дата: 11.09.2021 09:35
Кількість переглядів: 257

Сьогодні, 11 вересня, в Україні відзначають День українського кіно

Історія українського кінематографа розпочала свій відлік з вересня 1896 року в місті Харків, де фотограф Альфред Федецький відзняв декілька короткометражних документальних сюжетів, а у грудні у Харківському оперному театрі він організував перший публічний кіносеанс.

Першим ігровим фільмом національного виробництва заведено вважати повнометражний німий фільм “Запорізька Січ”, відзнятий кінооператором та кінорежисером Данилом Сахненко у 1911 році.

На початку 1900-х років в Україні почали екранізували популярні місцеві спектаклі, такі як “Наталка Полтавка” та інші. Тоді ж була спроба створити фільми на українську історичну тематику, також на театральній основі (“Богдан Хмельницький” за п’єсою Михайла Старицького). У 1930 році відбувся показ першого звукового фільму “Симфонія Донбасу” режисера Д. Вертова.

Кіношкола минулого століття подарувала нам такі імена, як Олександр Довженко, Марк Донской, Іван Кавалеридзе, Сергій Параджанов, Леонід Биков, Іван Миколайчук, Богдан Ступка та багато інших.

На сьогодні українське кіно знімають п’ять державних кіностудій та 46 приватних студій, у яких було відзнято сотні різних кінострічок. створено багато вітчизняних серіалів, драматичних стрічок, комедій та детективів.

За думкою експертів в ТОП українського кіно входять наступні фільми: “Тіні забутих предків” (1964), “Донбас” (2018), “Мої думи тихі” (2019).

Вітаємо всіх причетних до кіно! Зі святом!

#краматорськ_рда #краматорськ_інфо



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування